Gebrand hout (shou-sugi-ban)

Geplaatst op 11-02-19 door in ALGEMEEN

Gebrand hout (shou-sugi-ban) is een van oorsprong Japanse techniek waardoor hout onder andere duurzamer wordt. Het hout wordt aan de oppervlakte ‘verbrand’ met bijvoorbeeld een dakbrander om een verkoolde laag te creëren. In Japan wordt veel met deze methode gewerkt omdat het voor een betere brandveiligheid zorgt. Een verbrande toplaag werkt namelijk brandwerend. Maar er zijn meer voordelen! Het is zeer onderhoudsvriendelijk omdat er geen verfbeurt meer nodig is. Ook wordt het materiaal sterker en daardoor wordt de duurzaamheid verhoogd. Schimmels en ongedierte zijn ook verleden tijd want die houden niet van verbrande materialen. Wij zijn vooral gevallen voor de stoere uitstraling!

Hoe gaat het proces in zijn werk? Eigenlijk is het heel simpel. We branden het hout met een gasbrander in verschillende lagen. Net zolang tot het gewenste resultaat. Hierna wordt het hout in een lichtgrijze decorwax gezet zodat het zwart qua kleurstelling wat rustiger oogt. Na de wax gaat er nog 2 maal een blanke olie overheen ter bescherming. Zo geeft het zwart niet af, is het geurloos en is het materiaal klaar om te verwerken in diverse meubels!